Japan och Ryssland

Idag och imorgon, den 15 och 16 december, besöker Rysslands president Japan. Tillsammans med Japans premiärminister Abe Shinzô kommer bland annat ett fredsavtal att diskuteras. De två länderna har ju ett märkligt bilateralt förhållande i den meningen att man trots normala diplomatiska förbindelser saknar ett avtal som formellt har gjort slut på det andra världskriget.

Två dagar efter det att den första atombomben fälldes över Hiroshima och en dag före den andra bomben över Nagasaki gick Sovjetunionen in i kriget mot Japan och ockuperade bland annat hela ökedjan Kurilerna.  San Francisco-avtalet , som undertecknades av ett antal stater 1951 och trädde i kraft 1952, sade att hela ökejdan Kurilerna också skulle tillfalla Sovjetunionen. Denna stat vägrade dock att underteckna avtalet. Under efterkrigstiden har Japan sedan hävdat att de ”norra territorierna” skall återlämnas till Japan. De norra territorierna är egentligen det område som tillföll Japan i det bilaterala rysk-japanska Shimoda-avtalet av 1855 mellan Japan och Ryssland. Där stod det att gränsen mellan de två länderna skull gå mellan Etorofu och Uruppu. Detta avtal ersattes sedan av Sankt Petersburgs-avtalet från 1875, där det stod att hela ökedjan Kurilerna skulle tillhöra Japan, mot att Japan avsade sig överhögheten över den stora ön Sakhalin. Logiskt sett kan man därför tycka att Japan borde kräva tillbaka hela Kurilerna, men internationella relationer är inte alltid logiska.

Under Putins besök lär knappas territorialfrågan lösas och ett nytt fredsavtal undertecknas, men som en skugga över diskussionerna hänger säkert också Kinas närvaro. Kina blir allt starkare och både Japan och Ryssland vill nog skapa en motvikt till ett alltför starkt geopolitiskt kinesiskt inflytande i nordostasien.

Kanske passar följande haiku av Buson som illustration till det ryska besöket:

ふじを見て通る人あり年の市

Fuji o mite / tôru hito hito ari / toshi no ichi

En person betraktar berget Fuji och passerar förbi, marknaden mot slutet av året

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s