Japanska familjetraditioner

Den japanska premiärministern, Abe Shinzô, och hans regering har drivit på för att fler kvinnor skall komma in på arbetsmarknaden och uppmuntrat en jämställdhetsdebatt i syfte att vitalisera det japanska samhället. Den japanska ekonomin behöver fler arbetande kvinnor, men därmed också flera möjligheter till barnpassning och ökad jämställdhet inom familjerna för att det skall bli möjligt. Naturligtvis är det inte bara av ekonomiska skäl som den traditionella familjen, med en hårt arbetande man som befinner sig många timmar om dygnet på sin arbetsplats och en hårt arbetande kvinna, som får axla ansvaret för barn och hem, behöver ges nya möjligheter. Familjerna själva vill också kunna umgås mer, dela på de olika uppgifterna och se till att det blir en bättre kontakt mellan barn och föräldrar.

En haikupoet som i sina dikter ofta beskriver den traditionella familjens olika sidor är Nishimura Kazuko (född 1948). I en diktsamling som kom ut för ett år sedan (ふらんす堂、シリーズ自句自解Iベスト100) skriver hon själv kommentarer till sina dikter för att de skall bli lättare att förstå. Ett exempel:

熱燗の夫にも捨てし夢あらむ

atsukan no / tsuma ni mo suteshi / yume aramu

Het sake, har min man också  övergivna drömmar ?

(Jag undrar om min man också känner att han har varit tvungen att överge sina drömmar när han dricker sin heta sake)

”Det hade gått åtta år sedan vi gifte oss. Jag tycker att det är naturligt att två människor som lever tillsammans, men som en gång inte kände varandra, i hemlighet överger sina drömmar. När jag var ensam hade jag en del drömmar om framtiden, men gav upp när jag förverkligade en dröm tillsammans med honom. Min man tyckte om att dricka het sake efter arbetets slut. Han sade aldrig något till mig, men jag undrar om han också kände att han hade varit tvungen att överge sina drömmar.”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s