Böckerna vinner, eller?

För första gången på 41 år säljs det fler böcker än tidskrifter hos japanska bokhandlare. Japan är ju mangans hemland och tittar man in i bokaffärerna dignar bokhyllorna av tidskrifter och tecknade serier.  Att böckerna vinner tycker åtminstone jag är bra, men även böckernas försäljning har gått ned, med 1,6 procent jämfört med året före. Tidskrifternas försäljning å sin sida minskade med hela 7,7 procent. En av anledningarna är att fler och fler läsare övergår till digitala versioner, men man kan ju fråga sig om det är lättare att läsa tidningar och tidskrifter digitalt än böcker. Troligtvis är det kostnaderna som styr.

Även i Japan har annars bokhandlarna genomgått en kris och utbudet tycks ha förändrats mot fler tidskrifter och färre seriösa böcker på hyllorna. Om den trenden kan brytas vore ju bra, men det är nog så att det tryckta ordet i pappersformat, oavsett innehåll, har fått en verklig konkurrent i det digitala utbudet. Än finns det fantastiska bokaffärer i Japan, inte minst i Tokyo. Min favorit är Tsutaya i Dankanyama, som inte bara har ett fantastiskt utbud, inklusive en trevlig vinbar, (http://real.tsite.jp/daikanyama/english/), den är dessutom öppen till två på nätterna, varje dag i veckan. Bokhandelskedjan Maruzen är inte så dum den heller, till exempel den nära Tokyo Station, i byggnaden Marunouchi Oazo. Kinokuniya har en bra bokhandel i Shinjuku, vid Times square. Yaesu Book Center på Shinkansen-sidan av Tokyo Station är också ett säkert kort. För att inte tala om alla antikvitetsbokhandlare vid Jinbochô i Kanda.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s