Midnattsklockorna

I Sverige har vi diskussioner om vi skall förbjuda nyårsraketer eller inte. Anledningen är att vissa personer riktar pjäserna mot varandra, vilket självklart kan vara livsfarligt. Jag har aldrig tyckt om de höga ljuden av nyårsraketerna och har i stället tyckt att det mer dämpade japanska sättet att fira nyår är att föredra. Där förekommer över huvud taget inga fyrverkerier under nyårsnatten. I stället slår man över hela landet  i tempelklockor efter tolvslaget (joya no kane 除夜の鐘) och det dova ljudet låter harmoniskt i mina öron. Klangen manar rent av till litet eftertanke.

Ett måste i Japan är att besöka något tempel någon av de första dagarna på nyåret. Det är buddhisttemplen som har stora hängande klockor, medan shintotemplen har långa rep man skall dra i för att få stora bjällror att låta. Många besöker både buddhisttempel och shintotempel. Vid de förra turas besökarna om att gå fram och dra en hängande stock bakåt för att sedan låta den träffa klockan. Från början var tanken att ett tempel skulle slå i klockan 108 gånger, en gång för varje världsligt begär. I de traditionella japanska samhällena, särskilt på landet, hade tempelklockorna också en viktig funktion genom att den också kunde användas för att varna för faror. Fortfarande slås det också i tempelklockorna varje dag för att markera femslaget på eftermiddagen.

Nu förs en debatt i Japan om tempelklockornas användning på nyårsnatten. På flera ställen har grannarna klagat på det höga ljudet och på vissa ställen har också templen slutat med traditionen på grund av dessa klagomål. Några tempel har i stället börjat slå i klockorna på eftermiddagen på nyårsafton. Andra tycker att ett stycke Japan försvinner om man slutar med traditionen, som trots allt har fortgått i ett antal århundraden.

Det är inte särskilt troligt att man helt slutar att slå i tempelklockorna för att markera att det nya året har börjat, men det är onekligen intressant att konstatera att det vi diskuterar i Sverige är väsensskilt från det man diskuterar i Japan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s