Mishima och Kawabata

De japanska författarna Mishima Yukio (1925-1970) och Kawabata Yasunari (1899-1972) stod ganska långt ifrån varandra när det gäller det litterära innehållet, men de hade god kontakt och hyste stor respekt för varandra. Den japanska tidningen Asahi Shimbun hade häromdagen en artikel som berättade att en tidigare okänd inspelad intervju med Mishima hade påträffats i arkivet hos mediaföretaget TBS (Tokyo Broadcasting System). Intervjun, som var på 80 minuter, hade utförts av översättaren John Bester endast några månader före Mishimas självmord. Kassetten med inspelningen hade etiketten ”Förbud att publicera”.

Intervjun gav en verkligt unik bild av hur Mishima tänkte, enligt Asahi Shimbun. Han sade bland annat att de romaner han hade skrivit ”hade alla med döden att göra, från första början”. Han var också självkritisk och sade att hans egen litteratur var som oljemålningar, hela duken var täckt av färg. Han avskydde att lämna tomrum någonstans, ungefär som i traditionella japanska tuschmålningar, där konstnärerna också utnyttjade omålade delar av papperet för att skapa effekter.

Mishima uttryckte sig berömmande om Kawabata, men sade att ”det finns en del skrämmande hopp i hans texter. Helt plötsligt hoppar han till en helt annan rad. Och det finns ingenting emellan. Jag kan inte skriva på det sättet. Det gör mig bara rädd.”

Mishima och Kawabata skrev ofta brev till varandra. De har givits ut på förlaget Shinchô-sha 新潮社 under titeln 「川端康成・三島由紀夫 往復書簡」’Kawabata Yasunari och Mishima Yukio, Breven till varandra’ (1997). Boken gavs ut på franska år 2000 under titeln ‘Kawabata-Mishima Correspondance’, Biblio förlag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s