Kartor och politik

När man idag talar om var gränsen mellan Japan och Ryssland skall gå refereras ibland till 1855 års bilaterala avtal mellan de två länderna. Detta avtal om fred och vänskap undertecknades i Shimoda den 7 februari och dess artikel 2 säger att gränsen skall gå mellan öarna Etoforu (Itorup) och Uruppu (Uruo): ”Hela ön Iturup skall tillhöra Japan och hela ön Urup samt övriga öar i Kuril-kedjan skall tillhöra Ryssland.” Ön Sakhalin (Karafuto) skulle förbli odelad mellan de två länderna.

Tjugo år senare, 1875, kom länderna överens om ett nytt avtal, det s.k. Sankt Petersburg-avtalet. I detta skulle hela Sakhalin hamna under rysk kontroll, medan Japan skulle ta över hela Kurilkedjan. Efter det rysk-japanska kriget 1904-1905 slogs fast att Sakhalin skulle delas mellan Ryssland och Japan i en nordlig och en sydlig del. I San Franscisco-avtalet av 1951 ändras sedan allt detta och hela Kuril-kedjan överlämnas till Sovjetunionen. Komplikationer uppstod när Sovjetunionen vägrade att underteckna avtalet.

Den första egentliga kontakten mellan Ryssland och Japan på officiell nivå togs 1791, då en delegation ledd av Adam Laxman (1766-1806), som till den finlandssvenske prästen och forskaren Erik Laxman (1737-1796), hade med sig ett brev från tsaren med en begäran om upprättandet av diplomatiska förbindelser och handelsrelationer. Laxman hade också med sig två japaner som hade lidit skeppsbrott och egentligen inte fick återvända till det slutna Japan. Expeditionen misslyckades, men var början till ett antal ryska propåer.

En av de mest kända européerna som kom till Japan på 1700- och 1800-talen var den tyskfödde läkaren i holländsk tjänst Philipp Franz von Siebold (1796-1866). Han samlade  japanska föremål och utbytte 1826 gåvor med  den framstående tolken Takahashi Kageyasu (1785-1829). Han studerade astronomi och bland holländarna blev han känd under smeknamnet Globius. Bland gåvorna som von Siebold fick fanns en nygjord karta över Japan. Det var förbjudet att lämna över japanska kartor till utlänningar och både Globius och von Siebold arresterades, von Siebold förklarade vara en rysk spion (!). Han utvisades senare, men Globius satt kvar i fängsligt förvar, där han dog tre år senare.

Den som hade tillverkat kartan var en skicklig kartograf som hette Inô Tadataka (伊能忠敬,1745-1818). Han tillverkade bland annat kartor över vad som idag är Hokkaidô och områdena norr därom. En särskild minnessten över hans gärning står på en litet undanskymd plats, högst upp på en lummig kulle i Shiba-parken i Tokyo. Vill man forska vidare finns ett särskilt ‘Inô Tadataka Museum’ på följande adress:

1722-1 Sawara, Katori-city, Chiba
千葉県香取市佐原 1722-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s